Za onoho času povedal Ježiš svojim učeníkom: Majte bedrá opásané a horiace sviece v rukách! (Buďte) podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa vráti zo svadby, aby mu hneď otvorili, ako príde a zaklope. Blahoslavení sú tí sluhovia, ktorých pán pri svojom príchode nájde bedliť. Veru, vravím vám, sám sa opáše, posadí ich (za stôl), príde a bude ich obsluhovať. A keby došiel o druhej alebo o tretej stráži a tak by ich našiel, - blahoslavení sú tí sluhovia. To si uvedomte: Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, veru by bedlil a nenechal by si podkopať dom. Aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa ani nenazdáte!
Bedrá majte opásané a lampy zažaté! Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa má vrátiť zo svadby, aby mu otvorili hneď, ako príde a zaklope. Blahoslavení sluhovia, ktorých pán pri svojom príchode nájde bdieť. Veru, hovorím vám: Opáše sa, posadí ich k stolu a bude ich obsluhovať. A keď príde pred polnocou alebo až nad ránom a nájde ich bdieť, budú blahoslavení. Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte.“
Nech sú boky vaše prepásanéa horiace sviece vo vašich rukách [Spasiteľ prikazuje verné plnenie povinností a hotovosť kedykoľvek odobrať sa s tohoto sveta na druhý. Na Východe nosia dlhé a široké šaty; kto chce prácu alebo cestu podujať, prepáše sa, aby ho šaty nehatily. Srovnaj v. 37.] a vy buďte podobní ľudom, očakávajúcim svojho pána, kým sa nevráti so svatby [Rozumie sa tu slávnostné navrátenie ženícha s nevestou a hosťmi. K tomu prirovnáva Spasiteľ svoj druhý príchod s neba, ktorý máme ustavične očakávať.], aby, jaknáhle príde a zaklope, ihneď mu otvorili. [U sv. Matúša (hl. 25) uvádza Spasiteľ očakávajúce panny čili družice, tu však hovorí o sluhoch. Tamtie vyznamenávajú učeníkov dokonalých, ktorí i rady nasledujú; tu zase majú sa rozumieť učeníci vo svete žijúci, rozličnými povinnosťami zaneprázdnení.] Blahoslavení sluhovia tí, ktorých pán, keď príde, nájde bedliť; veru, povedám vám, že sa prepáše a posadí ich za stôl, a bude ich obchádzať a im posluhovať. [Pri hostinách obchádza domáci pán stoly, dozerá, či niekomu niečo nechybí, a kde treba, poslúži hneď sám. Na svatbe Baránka Božieho v nebesách Spasiteľ naplňovať bude verných svojich sluhov hojnosťou svojho domu (Žalm. 35) a bude ich napájať potokom rozkoší.] A keby prišiel o druhej stráži, a keby prišiel o tretej stráži [T. j. Boh nás môže v ktoromkoľvek období života nášho, či v mladosti, či v starobe, predvolať pred večný súd. Prvá stráž nočná trvala od 6—9. večer, druhá od 9—12., tretia od 12—3. po polnoci, štvrtá od 3—6. ráno.], a tak ich nájde, blahoslavení sú tí sluhovia. Ale to vedzte, že keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, bedlil by zaiste a nedal by si podkopať dom. [Mat. 24, 43.] I vy buďte pripravení, lebo v ktorú hodinu sa nenazdáte, príde Syn človeka.

Chcem odoberať novinky:

Neplatná e-mailová adresa!
Bez poskytnutia súhlasu nie je možný odber noviniek.